Verslag bijeenkomst 6 april
Afgelopen zaterdag 6 april vond de tweede ledenbijeenkomst van de werkgroep Economie plaats. Er waren zo'n 35 deelnemers aanwezig.
Nadat voorzitter Joop Schippers de middag had geopend, presenteerde Wim Nusselder – coördinator van de themagroep Visie-ontwikkeling – het visiedocument dat tot nu toe tot stand is gekomen. Onder het motto 'Duurzaamheid: solide, solidair en ecologisch verantwoord' onderscheidt het document negen aspecten: 1. economie gaat over mensen en hun welvaart; 2. economie is politiek en politiek is economie; 3. economische groei: de ene soort wel, de andere niet; 4. globale focus; 5. geld: sluier en sleutel; 6. ecologie stelt grenzen; 7. bevlogenheid in ethiek en identiteit; 8. meer dan staat en markt; 9. verbinden in plaats van polariseren.
Vervolgens presenteerde René Vonk – voorzitter van het jong wetenschappelijk bureau De Hellingproef – in het kader van het project 'Aanpak financiële sector' een inventarisatie van de GroenLinks-standpunten van de afgelopen jaren ten opzichte van de financiële sector. Hij ging in op drie aspecten: wat wil GroenLinks en wat is de rol van de financiële sector; misstanden in de financiële sector; en oplossingen (wat gebeurt er al; waar wordt over gesproken; en nieuwe ideeën van GL).
Na een korte pauze gingen de deelnemers in themagroepen uiteen.
Groene/duurzame economie
Onder leiding van coördinatoren Nina Solomons en Peter van Wermeskerken kwam deze themagroep voor de eerste keer bij elkaar. Onder de deelnemers bevonden zich Eerste-Kamerlid Marijke Vos en Tweede-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. De deelnemers bespraken een conceptstuk dat door de coördinatoren was opgesteld. Als doel van de themagroep werd de vergroening van de economie genoemd, en dan met name het formuleren van concrete maatregelen om tot een dergelijke vergroening te komen. De deelnemers besloten zich de komende tijd te concentreren op drie onderwerpen: 1. energietransitie; 2. landbouw/voedsel; 3. grondstoffencyclus.
Macro-economie
Onder leiding van coördinator Jos Kok en in aanwezigheid van Eerste-Kamerlid Margreet de Boer en de nieuwe voorzitter van wetenschappelijk bureau De Helling, Jasper Blom, werd gesproken over de drie speerpunten van de themagroep: 1. de crisisaanpak in Nederland en de 3%-eis met betrekking tot het begrotingstekort; 2. de discrepantie tussen Noord- en Zuid-Europa en wat daaraan te doen, vooral voor het Zuiden; 3. de bankenproblematiek in Europees verband. Naar aanleiding van de eerste twee punten werden de volgende conclusies getrokken: de Nederlandse economie behoeft nu een bestedingsimpuls, die vooral bestaat uit het stimuleren van investeringen in duurzaamheid; bij het vaststellen van eisen aan landen, dient rekening te worden gehouden met de economische structuur van het betreffende land (zo is een financieringstekort van 3% veel te grof); voor een stabiel, sociaal, solidair en democratisch Europa is een convergentie nodig van de zuidelijke en noordelijke economieën. Wegens tijdgebrek kwamen de deelnemers niet toe aan het bespreken van het derde thema alsmede de presentatie van René Vonk.
Visie-ontwikkeling
In de themasessie Visie-ontwikkeling werd het visie-document en de presentatie ervan door Wim Nusselder nabesproken. Daarnaast gaf themagroeplid Leon Segers een presentatie over het basisinkomen, waarin hij inging op de voor- en nadelen van een basisinkomen. Hoewel er in de sessie nog geen beslissing werd genomen, voelde een meerderheid van de deelnemers wel voor een basisinkomen. Of dit een kwestie is waarmee GroenLinks zich in de toekomst eventueel wil profileren, zal nog moeten worden besproken, uiteraard ook met andere hiervoor verantwoordelijke gremia binnen GL.
De middag werd afgesloten met een borrel waarin de deelnemers konden napraten en ervaringen konden uitwisselen.
Uitgebreidere verslagen van de themasessies en de presentaties zelf zijn te vinden op het forum van de werkgroep.
De volgende ledenbijeenkomst zal plaatsvinden op 29 juni.