In 2014 is het format van de Economische Salon ontwikkeld. Dit zijn huiskamerbijeenkomsten waarin een paper dat door een of meer van de actieve leden van de werkgroep is opgesteld, diepgaand wordt besproken. In 2014 zijn vier salons gehouden; voor 2015 staan er vijf op het programma.

Het format van de Economische Salon is als volgt. Een of meer leden van de werkgroep schrijven een paper over een actueel politiek-economisch onderwerp, uitmondend in discussierpunten. Dit stuk wordt diepgaand besproken in een huiskamerbijeenkomst van maximaal 15 personen. De discussie wordt verwerkt in een tweede versie, die, onder verantwoordelijkheid van de auteurs, wordt gepubliceerd op de website en via andere kanalen wordt verspreid.

Er zijn in 2014 vier salons gehouden

● Uitgangspunten van economische politiek

Dit is een soort grondslagendiscussie geweest die een fundament biedt voor de volgende activiteiten in de werkgroep.

● Werken aan een groene economie

In deze salon is input geleverd aan een stuk van Jasper Blom (De Helling)

● Ander economisch beleid bij voortdurende stagnatie?

Onder economen doet zich de vraag voor of er sprake is van een langdurige economische stagnatie. De economische en politieke consequenties van een structureel uitblijven van economische groei zijn besproken. Een en ander naar aanleiding van het e-book van Teuling & Baldwin over seculaire stagnatie.

● Sociaal recht voor allen?

Onder de sociale partners – met name de AWVN, en ook de Baliegroep - zijn recentelijk initiatieven ontwikkeld om het stelsel van sociale zekerheid uit te breiden tot alle werkenden, inclusief zzp-ers en alle vormen van flexarbeid. Het zou dan gaan om een minimale basisvoorziening voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid en pensioen. De discussie heeft zich met name gericht op de vraag hoe een dergelijke, op zichzelf wenselijke vorm van sociale zekerheid kan worden gerealiseerd.

 

De salons bieden diepgang in de discussie, waarin de argumenten achter de meningen naar voren kommen. Dit als tegenhanger tot de 'nieuwe politiek' die zich afspeelt via de social media.